• 34.4131
  • 36.3571
  • 43.5444

Çeşme Hakkında

Ege Bölgesi’nde yer alan Çeşme, İzmir ilinin en güzel ilçelerinden biridir. Mavi bayraklı plajları, bembeyaz kumsalları, sınırsız eğlence hayatı ile Çeşme sadece yerli değil yabancı turistlerin de favori tatil adresleri arasındadır. Sakız Adası’na feribotla yarım saat uzaklıkta olan Çeşme yıl boyu devam eden festivalleri ile daima ilgi görmektedir. İzmir’e 1 saat, İstanbul’a 9 saat uzaklıkta bulunan Çeşme eğlence dolu bir tatil için en ideal yerlerden biridir. TÜİK’in 2017 verilerine göre Çeşme’de 41.278 kişi yaşamaktadır. Yaz döneminde ise bu nüfus beş-altı katına kadar çıkmaktadır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu ilçede yazları sıcak geçerken kışları ılık ve yağışlıdır. Ancak yaz aylarında kavurucu sıcaklara rağmen kuzeyden gelen rüzgarlara açık olan ilçe daima eser. Dolayısı ile İzmir’in bunaltıcı havası burada yerini serinliğe bırakır. Nem oranının da düşük olması ile sıcaktan bunalanlar için ideal bir ortam sunar. mayıs ayından itibaren deniz sezonunun açıldığı Çeşme’de suyun sıcaklığı ortalama 20 derecedir ve Kasım ayına kadar denize girilebilmektedir. Dört mevsim ziyaret edilebilen Çeşme’de kış aylarında ılık havanın tadını çıkarabilir, deniz kenarında yürüyüş yapabilir, sağlıklı Ege yemekleri ile form tutabilirsiniz.

Roma döneminde Cysus adı ile bilinen Çeşme 12 İyonya kentinden biri olan Eritre’nin Ildırı İskelesi’ydi. Giritliler tarafından kurulduğu tahmin edilen Eritre (Ildırı) uzun yıllar Lidya ve Pers egemenliğinde kaldıktan sonra 14. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiştir. Kentte Osmanlı Dönemi’nden kalma en güzel eserler Çeşme Kalesi ve Kervansaray’dır. İlçede bu dönemde yapılmış pek çok çeşme de yer almaktadır. Binlerce yıllık tarihî ve eşsiz doğası ile misafirlerini kucaklayan Çeşme’de yapılacak birçok keyifli aktivite bulunuyor. Çeşme denince akla ilk rüzgâr sörfü geliyor. Ülkemizde rüzgâr sörfü yapılabilecek en ideal yerler arasında yer alan Çeşme’de tatilinize heyecan ve adrenalin katabilirsiniz. Alaçatı başta olmak üzere birçok koyda kendinizi rüzgarın kollarına bırakabilir, eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Eğer rüzgâr sörfü yapmayı bilmiyorsanız eğitimini alacağınız pek çok okul bulabilir, sörf için gerekli olan her türlü malzemeyi kiralayabilir, deneyimli hocalar eşliğinde eğlenceli bir hobiye başlayabilirsiniz.

Tertemiz suları ve geniş sahilleri ile Çeşme plajları yaz aylarında tatilcilerin akınına uğramaktadır. Altınkum Plajı, Ilıca Plajı, Boyalık Koyu, Pırlanta Plajı ve Dalyan Çeşme’de denize girebileceğiniz en güzel plajlar arasındadır. Çeşme ve Alaçatı arasında yer alan Ilıca Plajı iki kilometre boyunca uzanan beyaz kumsalı ile ünlüdür. Ilıca Plajı’nın en önemli özelliği ise termal kaynakların olmasıdır. Denizin içerisinde bulunan sıcak termal sular ile şifa deposu olan Ilıca Plajı’na her yıl binlerce kişi tedavi amaçlı uğramaktadır. Sadece Ilıca değil Şifne de termal kaynakları ile öne çıkan bir diğer bölgedir. Şifne’ye uğradığınızda çamur banyosu yapabilir, civarda yer alan kaplıcalarda sağlık dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Çeşme’de özellikle gençlerin tercih ettiği bir diğer koy Aya Yorgi’dir. Eşsiz güzellikte bir denize sahip olan Aya Yorgi Koyu çevresinde sıralanan beach clublar Çeşme’nin eğlence ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Akşam üzeri partilerin düzenlendiği beach clublar akşamları gece kulübü olarak hizmet vererek eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürmektedir. Çeşme’de denizin tadını çıkarmak için bir diğer alternatif tekne turlarıdır. Çeşme merkez ve Ilıca’dan kalkan tekneler ile birbirinden güzel koylarda denize girebilir, güneşlenebilir ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Dar sokakları ve taş evleri ile ünlü Alaçatı, Çeşme’ye gelenlerin uğrak noktasıdır. Yılın her dönemi ayrı bir güzellik sunan Alaçatı sokaklarını keşfetmek için en uygun dönem bahar aylarıdır. Yaz döneminde en yoğun sezonunu geçiren Alaçatı’yı kalabalıktan uzak, sakinlik içerisinde gezmek isterseniz bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Hacı Memiş Sokağı ve Kemalpaşa Caddesi’ne uğradıktan sonra Alaçatı Meydan’da kahve molası verebilir, Cumartesi günü meşhur Alaçatı pazarında vakit geçirebilirsiniz. Ege’ye özgü zeytinyağlı yemekleri ve mezeleri tatmadan gezinizi sakın sonlandırmayın. Boyoz, kumru, midye, sakız reçeli, kavun ve enginar Çeşme’ye yolunuz düştüğünde denemeniz gereken lezzetler arasındadır.

Harita

Fotoğraflar

Sayfa toplam 11.002 kez görüntülenmiştir.